lauantai 25. heinäkuuta 2009

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on mies paikallaan

Poliisiylijohtaja on Suomen korkein poliisivirkamies. Paikka on haussa ja sitä on hakenut yksi mies: nykyinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Olen tyytyväinen, koska paras ehdokas tulee valituksi eikä kukaan mennyt väliin asettumalla ehdokkaaksi. Paaterolla on edellytykset onnistua ja arvojärjestykset kohdallaan. Poliisiylijohtajan valitsee valtioneuvosto.

Poliisiylijohtajan virka tuli hakuun poliisin hallintouudistuksen vuoksi. Ensi vuoden alussa poliisin operatiivista toimintaa aletaan johtaa keskitetysti omasta Poliisihallituksesta. Suoraan Poliisihallituksen alaisuudessa toimivat laitokset ja valtakunnalliset yksiköt: krp, supo, liikkuva, poliisikoulu ja tekniikkakeskus. Nykyisin poliisia johdetaan sisäministeriöstä käsin.

Kokenut poliisi ymmärtää realiteetit ja pitää toisten poliisien puolta eikä anna periksi julkisuuden paineille tai lannistu arvostelusta. Paatero elää tätä päivää ja huomioi tulevaisuuden varustautumalla siihen.

Johtajan tulee olla oikeudenmukainen ja objektiivinen. Paatero on sitä myös omilleen, ei pelkästään asiakkaille. Hän uskaltaa asettua poliisin puolelle kun tämä on syytettynä, oli sitten kyse rikoksesta tai tietojen antamisesta medialle. Poliisi on syytön kunnes toisin todistetaan. Talvisodan henki on herännyt eikä kaveria jätetä.

Mikko Paateron kaudella on alettu kiinnittää huomiota yleistyneisiin internet-rikoksiin. Resursseja on saatu lapsipornon suodatukseen ja netin ennaltaehkäisevään seurantaan. Vahva johtaja houkuttelee myös lisää hakijoita poliisikouluihin, mikä takaa vahvan poliisin tulevaisuudessakin.

Paateroa on haukuttu netissä poliisinvaltion rakentemisesta, mutta minä elän mieluummin missä tahansa muualla kuin rikollisvaltiossa. Kiitos hyvin tehdystä päivätyöstä ja menestystä uusiin tehtävissä, poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Ja nyt kauppaan hakemaan täytettä grilliin.

perjantai 24. heinäkuuta 2009

Suomenkielisiä kalastelu- ja huijausviestejä

Pomolle oli tullut outoa sähköpostia osoitteesta patrickchung_2007@yahoo.com.hk, jollaista hän ei ollut ennen saanut.

Viesti alkoi suomeksi: "On ymmärrettävää että saatat olla vähän levoton, koska et tiedä, mutta minulla on tuottoisaa liiketoimintaa ehdotus kiinnostaa jakaa teidän kanssanne. Minulla on viitattava minun etsiä joku joka täyttää minun ehdotettu liikesuhde...". Huono kieli ja mahdollisesti tietokoneella tehty käännös ovat varma merkki huijausyrityksestä.

Viesti päättyi seuraavasti: "Olen sinun täytyy auttaa minua toteuttamaan liiketoiminnan hanke Hong Kong omaan maahansa... Tämä on siirtää suuria summia rahaa... Ole hyvä ja yritä noudattaa äärimmäisen harkinnan kaikissa asioissa tässä asiassa.".

Sähköposti vaikuttaa tyypilliseltä internet-huijaukselta. Lähettäjä yrittää todennäköisesti ensin urkkia henkilötietoja, mahdollisesti tilinumeron, osoitteen ja puhelinnumeron. Sen jälkeen hän ehdottaa jotain hämäräperäistä mutta hyvin tuottoisaa ja lopulta kertoo tarvitsemansa vähän rahaa suunnitelman toteuttamiseen. Lopuksi huijari lypsää sinulta rahaa niin paljon kuin mahdollista, uhkaa mahdollisesti käräyttää sinut ja kiristää lisää rahaa.

Kyseessä on poliisiasia, mutta poliisilla ei ole välttämättä resursseja tutkia kaikkia juttuja, koska lähettäjät ovat ulkomaalaisia ja vastaavia huijauksien yrityksiä on todella paljon. Siksi kannattaa pitää pää kylmänä ja olla menemättä retkuun. Huijauksen uhri saattaa syyllistyä myös Suomessa rikokseen, kuten kävi entiselle ministerille Olavi J.Mattilalle.

Yksi yleinen ja tyypillinen sähköpostihuijaus on niin sanottu nigerialaishuijaus. Suomessa on viime päivinä kalasteltu myös DNA:n ja Saunalahden asiakkaiden tunnuksia ja salasanoja. Jos epäilet tällaista huijausta, ota luuri käteen ja varmista asia operaattorilta puhelimitse. Ulkomaiset kalastelut kannattaa merkitä roskapostiksi, oli ne minkä kielisiä tahansa.

torstai 23. heinäkuuta 2009

Mitä saat 61 eurolla/tunti?

Poliisin esitteen mukaan poliisin tehtävänä Suomessa on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen.

Eettisessä valassaan poliisi lupaa parhaan kykynsä ja taitonsa mukaan käyttäytyä aina ja kaikissa tilanteissa poliisin arvolle sopivalla tavalla, kunnioittaa jokaisen ihmisarvoa ja oikeuksia, käyttää poliisin valtuuksia lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla, noudattaa esimiestensä käskyjä ja olla valmis kohtamaan poliisin ammattiin liittyvät vaarat, toimia avoimesti ja sovinnollisuutta edistäen, käyttäytyä rehdisti, auttavaisesti ja ammatillista yhteishenkeä vahvistaen sekä olla oikeudenmukainen ja toimia koko työyhteisön parhaaksi.

Nämä palvelut tuotetaan Suomen kansalaisille omakustannushintaan 61 euroa/tunti. Poliisi perii saman hinnan poliisin tiloihin tai hätäkeskuksiin liitetyistä rikosilmoituslaitteista ja vastaanottamistaan vartioimisliikkeen välittämistä aiheettomista hälytyksistä. Noin laadukasta palvelua pilkkahintaan ei saa mistään muualta.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Kameravalvonta lisää turvallisuutta

Luin Hesarin jutun poliisin tarvitsemista liikuteltavista turvakameroista.

Näkyvä elektroninen valvonta ja turvakamerat lisäävät turvallisuutta. Kamerat auttavat samalla tavalla kuin poliisin näkyvyys liikenteessä. Kaahailijat vähentävät nopeutta ja rattijuopot jäävät kotiin pelätessään kiinni jäämistä. Kamerat tuottavat turvallisuutta ja edistävät vakautta.

Liikuteltavia kameroitakin parempi ratkaisu olisi saada kameravalvonta yhdistettyä poliisin järjestelmiin ja kattamaan kaikki suuremmat kaupungit, julkiset tilat, urheilustadionit ja asemarakennukset. Näin valvonta olisi pysyvää ja jatkuvaa.

Mielenosoituksissa osallistujat saataisiin kuvattua huomaamatta ja jälkikäteen tunnistettua aktivistit myöhempiä toimia varten. Tämä vähentäisi ylilyöntejä ja estäisi levottomuuksia. Tästä on hyviä kokemuksia esimerkiksi Englannissa, jossa kamerat ovat hillinneet terrori-iskuja ja auttaneet ennaltaehkäisemään niitä.

Yksi valvontaa kaipaava kohde olisi myös kaupunkeihin nousseet piippukaupat, Vaikka ne ovat laillisia, ne helpottavat huumepiippujen ja huumevaakojen saantia ja lisäävät rikollisuutta. Kuvat helpottaisivat kotikasvattajien narauttamista.

Kameroita vastustavat ne, joilla on salattavaa ja joiden puuhat eivät kestä päivänvaloa. Rehellisille kansalaisille kamerat lisäävät turvallisuutta ja ehkäisevät rikollisuutta. Sama pätee internetiin. Nyt mansikoita poimimaan.

tiistai 21. heinäkuuta 2009

Varo Facebookin kaveriehdotusta

Sain viime lauantaina varoitusikkunan kun klikkailin Facebookin kaveriehdotuksia. Näytää siltä, että Facebook tyrkyttää sattumanvaraisesti ihmisiä kavereiksi toisilleen. Lopetin klikkailun varoituksen jälkeen.

Eilen aamulla sain Facebookilta seuraavan sähköpostin:

Date: Sun, 19 Jul 2009 15:07:38 -0700
To: Karri Luoma
From: Facebook 
Reply-to: Facebook 
Subject: =?UTF-8?Q?Varoitus:_Facebook-k=C3=A4ytt=C3=A4j=C3=A4tilisi?=
Message-ID: 

Hi,

Our systems indicate that you've been misusing certain features on the =
site.  This email serves as a warning.  Misuse of Facebook's features or =
violating Facebook's terms of use may result in your account being =
disabled.  Thanks in advance for your understanding and cooperation.

Please refer to http://www.facebook.com/help.php?page=3D421 for further =
information.

The Facebook Team

Kahdeksan tuntia myöhemmin sama varoitus tuli uudemman kerran. En ollut tehnyt mitään Facebookissa varoitusten välillä. Selvittelin asiaa lueskelemalla ohjeita ja selailemalla ryhmiä. Keskusteluissa ihmeteltiin ulosheittämisen syitä ja kyseltiin sähköpostiosoitetta. Eräässä ryhmässä oli toista sataa pääasiassa suomalaista, joista osa oli tullut ulosheitetyksi useampaankin otteeseen.

Jos haluaa välttyä turhilta ongelmilta suosittelen olemaan klikkaamatta Facebookin ehdottamia "kavereita". Näillä sanoilla hyvää huomenta ja tiistaita.

maanantai 20. heinäkuuta 2009

Aktivismi radikalisoi ääriaineksia

Viranomaisten toiminnan kyseenalaistaminen ja arvosteleminen on omiaan ruokkimaan epäluuloja. Myös epätasa-arvoisuuden kasvu suomalaisessa yhteiskunnassa radikalisoi ääriliikkeitä. Kansainvälisellä tasolla eriarvoistuminen lisää terrorismin riskiä.

Uusia merkittävä turvallisuusuhkia tulevaisuudessa ovat yhteiskunnalliset haavoittuvuudet kuten nettiterrorismi ja tietoturvarikokset. Saman aikaan anarkian määrä kasvaa. Kansalaisten moraalikäsitysten muuttuminen ja itsekeskeinen ajattelutapa vaikuttavat yhteisöllisyyttä heikentävästi. Yhteiskunnan eriarvoistuminen ja syrjäytyminen voivat johtaa katuväkivaltaan ja poliittiseen ääriliikehdintään.

Suomessa on tällä hetkellä vain 1.54 poliisia tuhatta asukasta kohti, kun normaalimpi luku on 2. Silti on lähes 200 työtöntä poliisia. Nykyisillä resursseilla poliisi tekee jatkuvasti töitä kestämisen äärirajoilla. Tarvitaan lisää poliiseja.

Uudet uhkakuvat nostavat tulevaisuudessa merkitystään. Näitä ovat esimerkiksi uuden teknologian avulla tehdyt rikokset, korruptio, rikollisuuden ammattimaistuminen sekä modernin syrjäytymisen aiheuttamat ongelmat, kuten kouluampumiset ja anarkian kasvu. Myös valtaosa vanhoista uhkakuvista säilyy tai kasvaa: tavanomainen massarikollisuus, perinteisen syrjäytymisen aiheuttamat ongelmat kuten väkivaltarikollisuus, ryöstöt ja liikennerikkomukset.

Ei ole viisasta auttaa aktivisteja ruokkimaan tyytymättömyyttä viranomaisia kohtaan ja radikalisoimaan ääriaineksia. Kun törmäät viranomaisten toimintaa arvostelemaan keskusteluun, voit ilmaista eriävän mielipiteesi ja kyseenalaistaa aktivistin motiivit. Ääriliikkeiden kannatuksen kasvu uhkaa koko yhteiskuntaa eli meitä kaikkia ja se saattaa johtaa terrorismin yleistymiseen.

Toivoisin myös lainsäätäjältä pikaisia toimia viranomaisten yhteiskuntarauhaamme uhkaavan arvostelun kriminalisoimiseksi. Vain molemminpuolinen kunnioitus ja pidättäytyminen epävakauttavasta arvostelusta ja provokaatioista voivat taata viranomaisille työrauhan ja kansalaisille yhteiskuntarauhan.

Nyt aamu-uinnille kun taas tuli mahtavan aurinkoinen päivä.

sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Vertaisverkot houkuttelevat nuoria rikoksiin

Alkaa vähitellen syömään miestä tämä mökkielämän toimettomuus, onneksi ei sada. Saunan lämmittelyä ja netissä surffailua päivästä toiseen. Vaimo lueskelee jotain kirjojaan ja tytöt leikkii käpylehmillä. Toisaalta ihan kiva, kirjat ja käpylehmät ei oikein iskisi. Taidan hakea kylmän olusen ja näppistellä blogin.

Vertaisverkkopalvelut kuten Torrent, Finn Reactor ja Pirate Bay houkuttelevat nuorisoa rikoksiin. Piratismi on helppoa eikä siitä koeta olevan isoakaan riskiä kiinni jäämiseen. Totuus on toisenlainen.

Poliisi pystyy halutessaan helposti selvittämään kaikkien lataajien henkilöllisyyden yksilöllisten internetosoitteiden avulla. Tietokoneen henkilökohtainen osoite saadaan vaihdettua operaattorilta katuosoitteeseen puhelinsoitolla.

Kun katuosoite on saatu, ratsataan asiakas ja haetaan hänen laitteensa tutkittavaksi. Kiintolevyltä löytyvät loput todisteet, vaikka niitä olisi kuinka yritetty hävittää ja piilottaa. Kannattaa muistaa, että verkkoon ja tietokoneeseen jää aina kaikista rikoksista jäljet ja ne voidaan sieltä selvittää.

Kaikki lataajat olisi mielestäni narautettava. Ongelma syntyy siitä, kun nuo rikollisen alut kuvittelee selvinneensä rötöksestään jäämättä kiinni ja yrittää seuraavalla kerralla jotain törkeämpää. Tämä toimii samoin kuin huumeet: marihuana on portti vahvempiin huumeisiin.

Pikkurikollisten vanhempia tulisi myös saattaa vastuuseen. Se lisäisi heidän mielenkiintoaan jälkipolven harrastuksia kohtaan. Satojen tuhansien eurojen sakot ja ehdolliset vankeustuomiot toimivat hyvänä pelotteena muille urasuunnittelua tekeville roistonaluille ja auttavat suitsimaan nuorisorikollisuutta.