lauantai 5. syyskuuta 2009

Älä levitä eteenpäin Facebook-huhuja

Facebookissa kiertää ajoittain huhuviestejä, joissa varoitetaan muita käyttäjiä hakkereista ja pyydetään toimittamaan viestiä eteenpäin. Tässä viimeisin minun näkemäni viesti:

Hei ÄLÄ HYVÄKSY Rolf Ingdahl Jenseniä Ystäväksi!!! Hän on hakkeri. Jos ystäväsi lisäävät hänet listoilleen, voi hän löytää myös sinut ja hakkeroida sinun Data IDsi. kopioi tämä viesti statukseesi, jotta kaikki ystäväsi voivat nähdä ja kopioida sen. Nyt minä olen tehnyt sen. !!!!!

Kyseessä on huijaus, jonka kohteena ovat viestin vastaanottavat Facebookin käyttäjät. Viestin alkuperäinen lähettäjä saa peloteltua muita käyttäjiä ja viemään viestiä eteenpäin. Huijaus jatkuu niin kauan kuin löytyy yhä uusia käyttäjiä levittämään viestiä. Periaate on sama kuin viruksissa ja tässä tapauksessa voitaisiinkin puhua eräänlaisesta sosiaalisesta viruksesta, joka saastuttaa käyttäjänsä mielen.

Miten tunnistaa huijausviestit? Jos viestissä pyydetään lähettämään viestiä eteenpäin, on kyseessä erittäin todennäköisesti huijaus. Toinen varma merkki on sana "hakkeri". Hakkeri tarkoittaa innokasta tietokoneharrastajaa, ei tietomurtajaa eli krakkeria. Tämä on yleinen väärinkäsitys, mutta paljastaa huijauksen.

Saatuasi tämänkaltaisin huijausviestin, vastaa viestin lähettäjälle ja kerro hänen levittävän huijausviestiä. Sen jälkeen poista viesti - älä lähetä sitä eteenpäin tai kommentoi viestiä julkisesti. Voit laittaa viestin lähettäneelle linkin tähän blogijuttuun, jos hän kaipaa lisätietoja.

Kyseistä huijausta kutsutaan englanninkielellä termillä hoax. Olen käyttänyt tässä blogijutussa siitä suomennoksena sanaa huhu. Hyvää viikonloppua!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos asiallisesta jutusta.

Karri Luoma kirjoitti...

Eipä kestä ja kiitos palautteesta.