maanantai 31. elokuuta 2009

Ovatko mopoilijoiden mopomiitit turvariski?

Thaimaassa rajoitettiin vallankumouksen aikaan ryhmäkokoontumisia. Yli viisi henkeä ei saanut kokoontua samaan paikkaan ilman armeijan etukäteistä lupaa. Vantaalla tapahtui kuluneena viikonloppuna samankaltainen episodi, kun suuri nuorisojoukko häiriköi mopoillaan.

400 mopoilijaa, jotka olivat järjestämässä luvatonta kokoontumisajoa eli mopomiittiä, ratsattiin. 33 sai sakkoja mm. ajokelvottomista ja viritetyistä mopoista. Tarkoituksena oli saada nuoret luopumaan luvattomista kokoontumisista.

Holtittomasti ajelleet mopoilijat häiritsivät vaarallisesti liikennettä ja aiheuttivat meluhaittaa ympäristön asukkaille. Kolme karkuun yrittänyttä saatiin kiinni. Läheisiltä huoltoasemilta oli anastettu tavaraa. Kyseistä allright-miittiä järjestetään kahden viikon välein.

Mopoilijat motitettiin, mopot testattiin virittämisen varalta ja kuskit puhallutettiin. Kaikilta osallistuneilta otettiin nimet ja yhteystiedot. Joukossa oli myös alaikäisiä. Järjestäjät puolustautuivat väittämällä, että miiteissä on hyvä henki ja osallistujat tulevat uudelleen tuoden mukanaan lisää kavereita.

Poliisi onnistui haravoimaan väkijoukosta mopomiitin järjestäjiä ja he ovat nyt poliisin tiedossa. Tämän uskotaan jatkossa hillitsevän häiriökäyttäytymistä. Vanhemmat ovat myös tiedossa ja heidät saadaan jatkossa vastuuseen jälkikasvunsa edesottamuksista. Kasvaako miiteissä uusi helvetinenkeleiden sukupolvi vai pelätäänkö meillä Suomessakin joukkokokoontumisten uhkaavan yhteiskuntarauhaa Thaimaan tapaan?

Minullakin oli mopo enkä ryhtynyt helvetinenkeliksi. Vantaan tilanteen motivoineet tekijät vaikuttivat vähän yliampuvilta. Internetin osalta tilanne on kuitenkin toinen, sillä siellä rikollisia aineksia ei voida motittaa eikä tarkistaa papereita. Tuhansia ihmisiä voi kokoontua spontaanisti, joukossa epävakautta lietsovia aktivisteja. Internet on yhteiskuntarauhan kannalta isompi riski kuin mopomiitit. Turvallisuus syntyy valvonnasta.

Ei kommentteja: