torstai 3. syyskuuta 2009

Sain huijauspuhelun työkännykkääni

Työpuhelimeni soi enkä tunnistanut soittajaa. Tähän salaiseen työnumeroon ei juuri tule myyntipuheluita eikä muitakaan huteja. Tekstiviestihuijauksia on kyllä tullut ja sähköpostitse niitä tulee päivittäin. Näyttää siltä, että kalastelu on leviämässä netistä kännyköihin.

Huijaustekstiviesteissä on kehotettu vastaamaan viestiin tai soittamaan johonkin puhelinnumeroon. Porkkanana on ollut arvontaa, edullisia telepalveluita tai jonkun perättömän palvelutilauksen peruminen. Tekstiviesteihin ja puheluihin pätee sama ohje kuin sähköposteihin: älä vastaa niihin.

Olen vastannut viesteihin viran puolesta. Vastauksissa on kyselty henkilötietoja, luottokortin numeroa ja muita tietoja. Kyseessä on ollut ilmiselvä tietojen kalasteluyritys. Rikolliset ovat laajentaneet sähköposteista puhelimiin ilmeisesti sen vuoksi, että ihmiset luottavat enemmän puhelimiinsa. Rikollisia ei pysty jäljittämään rahavirtojen avulla, sillä he käyttävät laskutukseen bulvaaneja.

Puhelimeen kannattaa luottaa yhtä vähän kuin internetiin. Soittajan numeron näkyminen tai tekstiviestin teletunnistetiedot eivät takaa yhtään mitään. Ulkomailta tehtyjen huijausten selvittäminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä rikoshyöty pyörii enimmillään sadoissa euroissa. Muiden juttujen yhteydessä tekijät saattavat kuitenkin jäädä kiinni, joten rikoksesta kannattaa tehdä ilmoitus.

Huijattua tilanne varmasti kismittää, kun ikävä yllätys paljastuu seuraavasta puhelinlaskusta. Sen vuoksi kannattaa pitää varansa.

Ei kommentteja: