Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen nuorten rikoskäyttäytymisen yleisyyttä vuosina 1995-2008 selvittänyt tutkimus on surullista luettavaa. Siinä selvitettiin yhdeksäsluokkalaisten tekemiä rötöksiä viime vuoden aikana. Nuorisostamme 69 % tunnusti tehneensä luvatonta verkkolatausta.
Muut rikokset ovat onneksi harvinaisempia. Koulusta pinnasi 41 %, kortitta ajeli 23 %, koulukiusaajia oli 21 % ja varkaita 20 %. Tilastot sisältävät myös ne teot, jotka eivät ole vielä tulleet poliisin tietoon. Tämä on kuitenkin vain ajan kysymys.
Positiivista tutkimuksessa oli se, että huumeiden käyttö on laskenut vuoden 2001 huipun 12 %:sta nykyiseen 8 %:iin. Tutkimuksessa haastateltiin 5826 suomenkielistä 15-16 vuotiasta yläasteen 9-luokkalaista. Veikkaan, että verkkolataajat olivat tutkimuksessa enemmistönä muidenkin rötöksien takana.
Olemmeko kasvattamassa lähivuosina aikuisuuteen rikollista sukupolvea ja mitä muita rötöksiä tämä 69 % lakia ja järjestystä pilkkanaan pitävä joukkio tekee lähivuosina? Jos verkkolataus on tie kovempiin rikoksiin, on meillä pian käsissämme jättimäinen ongelma. Verkkolatausten suodatus olisi aloitettava välittömästi.
4 kommenttia:
Luitko edes noita Optulan tutkimuksia vai heitätkö tekstiä suoraan hatusta?.
- Nuorten rikoskäyttäytyminen 1995–2008, Venla Salmi
- Nuoret vertaisverkoissa, Mikko Aaltonen
Hieman summaten.
Luvaton verkkolataaminen on nuorten keskuudessa enemmän sääntö kuin poikkeus ja se on muun internetin käytönkanssa osa nuorten arkipäivää. Esim yli puolet tytöistä lataa viikoittain ja kolmasosa pojista päivittäin.
Koko otannasta noin 10% lataa "usein" (päivittäin ja koneella paljon ladattuja tiedostoja).
Mikkolan tutkimuksen uutena havaintona on, että vertaisverkkojen aktiivikäyttäjät eivät ole pelkästään tähän tekotyyppiin erikoistuneita nuoria, vaan usein samoja nuoria, jotka tekevät paljon muitakin rikoksia. Eli nettilataaminen toimii yhtenä riskikäyttäytymisen indikaattorina ja muutenkin rikoksia tekevät nuoret myös warettavat estoitta.
Rikosprofiililtaan verkkolataaminen vastaa nuorten alkoholinkäyttöä.
Lukujen perusteella kuitenkaan suurin osa aktiivisesti vertaisverkkoja käyttävistä nuorista ei syyllisty mihinkään rikoksiin.
Toiseksi nuorten tekemä rikollisuus on ollut laskussa (päihteitä lukuun ottamatta) koko sen ajan kun tietokoneet ovat yleistyneet.
Eli noiden tutkimusten perusteella voit huojahtaa helpotuksesta.
Ja jos vielä heittäisin verrokiksi suureen internetlataamisrikollisuuteen, niin muun muassa tuon tutkimuksen mukaan 19% 15-vuotiaista on ajanut autoa päissään. Et ehkä nettilatailu ei ole mikään maailman suurin ongelma.
On toki vakavampiakin rikoksia, kuten lapsipornon levittäminen. Silti pitäisin tärkeänä puuttua rikolliseen käyttäytymiseen tai jos siihen ei haluta puuttua, muuttaa lainsäädäntöä niiltä osin sallivammaksi. Ketään ei pitäisi houkutella hölmöilemään eikä yleisyys tee latauksesta laillista.
Eikä vuonna 2005 säädetty laki tää asioista maagisesti vääriä.
Luulisin että tilanne nettilataamisen kohdalla normalisoituu siten, että lakia muutetaan takaisin sellaiseksi ettei suurin osa ihmisistä normaalielämässään väistämättä riko sitä.
Tämä sukupolvihan on meidän kasvattama & käyttää meidän kehittämää tekniikkaa...
Lähetä kommentti