keskiviikko 19. elokuuta 2009

Laittomat ohjelmat ovat riski

Tietokoneille asennetaan varsin usein myös laittomia ohjelmia. Vaikka niitä löytyy monilta tietokoneilta, on kyseessä silti rikollinen toiminta joka on rangaistavaa. Lisäksi laittomat ohjelmat muodostavat turvallisuusriskin. Ilman asianmukaista ylläpitoa ja tietoturvapäivityksiä ohjelma saattaa avata tietokoneen hakkereille.

Kiinnijäämisen riskiä saatetaan pitää pienenä ja oikeuttaa sillä toimintaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ohjelmista saattaa jäädä kiinni silloin, kun kone viedään tietokonehuoltoon kuten lapsipornokuvistakin. Myös ratsioissa takavarikoidut tietokoneet tarkistetaan läpikotaisin, myös laittomat ohjelmat.

Kun käry on käynyt, ei selittely työkiireistä muiden asioiden painaessa päälle auta. Tietokoneen omistaja tai yritysjohto ovat rikosoikeudellisessa vastuussa ohjelmistojen laillisuudesta. Sakkojen lisäksi rapsahtaa maksettavaksi korvauksia, lisenssimaksuja ja oikeudenkäyntikulut. Kun nämä ynnää yhteen, ei laiton kopio ainakaan tule halvemmaksi.

IDC:n mukaan 26 prosenttia Suomessa vuonna 2008 asennetuista tietokoneohjelmista oli laittomia. Kannattaa poistaa piraattiohjelmat omalta koneelta saman tien välttyäkseen myöhemmiltä ikävyyksiltä. Kun havaitset laittoman kopion tai sinulla on lisensseistä epäselvyyksiä, kannattaa kääntyä BSA:n puoleen. Näin vaatii meidän kaikkien yhteinen etu.

Ei kommentteja: