Osoite rekisteröidään viranomaisilta. Joissakin ulkomaisissa osoitteissa ei hakijaa tarkisteta lainkaan, vaan uusi osoite myönnetään ensimmäiselle hakijalle. Suomessa ollaan tarkempia ja sen vuoksi fi-domainit ovat turvallisempia kuin muut domainit.
Esimerkiksi haluat ostaa kirjan ja löydät sen hakukoneella verkkokirjakaupasta. Tunnet kirjakaupan ennestään, joten luotat siihen ja annat heille luottokortin numeron. Numero päätyy kuitenkin rikollisten käsiin etkä saa kirjaa, sillä osoite olikin rikollisten rekisteröimä.
Rikollisen käsissä verkkotunnus saattaa muuttua kiristysvälineeksi tai laittomaksi rahanansaintakeinoksi. Jos verkkotunnus vaikuttaa nettikäyttäjille olevan esimerkiksi pankin nettiosoite, voi rikollinen käyttää tätä hyväkseen ja kysellä käyttäjiltä verkkopankin tunnuksia ja salasanoja.
Tunnuksen alkuperäistä omistajaa voidaan kiristää esimerkiksi soittamalla uhkaus laittaa sivuille esille pornokuva, tartuttaa viruksia ja troijalaisia, tai jakaa muuta vahingollista materiaalia. Kyseessä on tällöin aina poliisiasia. Kyselyitä tulee päivittäin, joten tässä ei ole kyse yksittäistapauksista.
Kannattaa muistaa, että helpointa on hoitaa verkkotunnusten rekisteröinti kuntoon ajallaan. Jälkeenpäin voi olla vaikeaa ja kallista lähteä hakemaan ulkomailta oikeutta itselleen. Domainit ovat keskeinen osa internet-turvallisuutta, sekä käyttäjille että palveluntarjoajille.
Kiristyksistä ja väärennöksistä pitää aina tehdä rikosilmoitus poliisille eikä soittaa viestintävirastoon tai kuluttajansuojaan. Kyseessä on poliisiasia. Kun tapauksia ei tunneta, ei tekijöitäkään saada kiinni. Takana on luultavasti joitakin yrittelijäitä röstöstelijöitä, jotka saadaan narautettua, kunhan kaikki jutut tulevat poliisin tietoon.
1 kommentti:
Veikeä verkkosivu sulla, Karri. Toivottavasti lomat meni rennon mukavasti. Nähdään huomenna töissä.
Lähetä kommentti