torstai 20. elokuuta 2009

Pedofiilit ahdistelevat lapsia ja nuoria netissä

Facebook-ystäväni kertoi kokeneensa nuorempana pedofiilien ahdistelua internetissä. Näin voi käydä esimerkiksi nuorten tyttöjen käyttäessä chatteja ilman valvontaa ja vanhempien opastusta. Sinisilmäisyys voi johtaa vedätykseen ja hyväksikäyttöön. Vastuu kuuluu vanhemmille.

Internet tarjoaa suojaisan paikan, jossa pedofiilit voivat lähestyä lapsia ja houkutella tapaamisiin. Lapsille sepitellään tarinoita, joita he eivät osaa varoa. Suomessa jäi vuonna 2008 kiinni netissä saalistanut 26-vuotias pedofiili, jonka nuorin uhri oli 12-vuotias. Mies etsi seuraa nuorille tehdyltä keskustelupalstalta. Vajaan vuoden päästä hän pääsee pois vankilasta takaisin keskuuteemme.

Pedofiilit voivat olla manipuloivia ja valehdella saadakseen haluamansa. Chatissa tai keskustelupalstalla kirjoittaja voi esiintyä kenä tahansa koska muut eivät näe häntä. Nelikymppinen mies voi kirjoittaa olevansa 18-vuotias ja luvata lapselle mitä tahansa saadakseen haluamansa. Alaikäiset tarvitsevat vanhempien valvontaa ja ohjausta.

Facebook-ystäväni opasti, että kun keskustelussa havaitsee epäilyttävän henkilön, kannattaa estää yhteydenottoyritykset välittömästi. Kenellekään ei pidä antaa tietoja itsestään eikä kertoa nimeään, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta tai asuinpaikkaa. Monet lapset ja nuoret eivät ole henkisesti riittävän kypsiä huomaamaan varoitusmerkkejä, vaan ottavat helposti vastaan kohteliaisuudet, ja ovat taivuteltavissa.

Tilannetta pahentaa chattien määrän ja suosion kasvu ja se, että yhä nuoremmat käyttävät nettiä yhä vähemmän valvottuina. Asiantuntijoiden mukaan internetissä peuhaa murheellisen paljon pedofiileja, sillä läheskään kaikissa lapsille avoimissa nettikeskusteluissa ei ole mukana sisältöä silmäilevää moderaattoria tai suodatusta.

Ystäväni tarkoituksena ei ollut yleistää, että kaikki lapset ja nuoret olisivat liian kehittymättömiä kohtaamaan vastaavia tilanteita järkevästi, mutta hän on oikeassa siinä, että todellisuudessa näin kuitenkin usein tapahtuu. Hyväksikäyttötapauksia on ollut huolestuttavan runsaasti ja julki tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisit lisätä esittelyysi, että olet tietämätön typerys.
26-vuotias, jonka nuorin seksikumppani on ollut 12-vuotias, EI ole pedofiili.
Ellei kyseessä oleva 12-vuotias ole sitten normaalia kehittymättömämpi biologisesti.
Pedofilialle on olemassa lääketieteellinen määritelmä, se on lääketieteellinen termi.
Vaikka "sun mielestä" joku olisi väärin, ei se sitä kuitenkaan pedofiliaksi tee.
Opettele termit ennenkuin päästelet blogisi kaltaisia aivopieruja.

Karri Luoma kirjoitti...

Sinun kannattaa tarkistaa tietosi ja olla sekaantumatta alle 18-vuotiaisiin lapsiin, ettei häkki heilahda. Lisäksi kannattaa jättää nuo typerykseksi haukkumiset, ettei tule jatkossa kunnianloukkaussyytteitä. Kaikki eivät välttämättä ole yhtä ymmärtäväisiä kuin minä.

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa saan aivan rauhassa panna niin montaa alle 18 vuotiasta kuin vain ikinä kerkiän, kunhan sitä ennen muutan vaikkapa Meksikoon ja hankin ko. maan kansalaisuuden.
Suomessa taas voin nussia vaikka päivät pitkät joka ainoaa suostuvaista vastaan kävelevää 16 vuotta täyttänyttä.

Typerykseksi voin haukkua esimerkiksi sinua aivan rauhassa, koska moinen termien väärinkäyttö selkeästi osoittaa sinut typeräksi. Samoin tietämyksesi Suomen laista on melkoisen hataralla pohjalla.

Esittelyssäsi muuten mainitset, että olet mahdollisesti kuvitteellinen henkilö. Miten kukaan voi loukata kuvitteellisten hahmojen kunniaa?

Karri Luoma kirjoitti...

Olet väärässä. Kirjoitin blogin vastaukseksi kommenttiisi.