sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Poliisi tarvitsee työssään julkisuutta

Heräsin just. Muut nukkuu vielä. Törmäsin äsken parilla keskustelupalstalla poliisia parjaaviin kirjotuksiin ja alkoi keittää. Poliisitko muka julkisuustyrkkyjä ja tietovuotajia? Ei pidä paikkaansa. Kyse on väärinymmärryksestä sekä poliisia vastustavien aktivistien propagandasta.

Jaan mielipiteeni poliisiylijohtaja Mikko Paateron kanssa. Median on saatava seurata poliisin toimintaa, poliisin antaa tietoja medialle ja poliisin kuulua lähdesuojan piiriin siinä missä kaikki muutkin kunnialliset kansalaiset. Se on vapaan tiedonvälityksen edellytys. Sitäpaitsi lehdistön vihjepalkkiot voi olla merkittävä tulonlähde palkkakuopassa rypeville poliiseille. Poliisit kun eivät nauti vaalirahoitusta. Jos poliisilta tukitaan suu, on se askel kohti totalitarismia ja lisäksi törkeä sananvapauden loukkaus.

Se, että jonkun pedofiilin tietokoneelta löytyy pornokuvia asettaa ympäristön lapset alttiiksi vaaralla ja silloin on ehdottamasti tiedotettava asianomaisia tästä uhasta. Sama koskee muitakin rikoksia, joissa kansalaiset joutuvat alttiiksi vaaralla sekä niitä rikoksia, joissa yleisön apu poliisille on ensiarvoisen tärkeää. Tässä on kysymys vähän samasta asiasta kun että esimerkiksi ydinvoimala räjähtäisi. Eikö siitäkään saisi tiedottaa lähistön asukkaita?

Yleisön on myös saatava tietää, että poliisi tekee työtään ja auttaa kunniallisia kansalaisia tekemällä yhteiskunnastamme turvallisemman ja paremman paikan elää. Poliisi tarvitsee lisää virkoja, jotta tätä työtä voitaisiin tehdä entistäkin paremmin. Ei näitä virkoja saada täytetyksi, jos päättäjät kuvittelevat poliisin vetelehtivän päivät pitkät kahvihuoneella. Veronmaksajat ovat poliisin työnantajia ja veronkiertäjät asiakkaita.

Yksityinen rauha ja yksityisyyden suoja pitää mielestäni olla rikollisille heikompi, sillä oikeuksia tärkeämpää pitää olla lainkuuliaisten kansalaisten suojeleminen ja turvallisemman yhteiskunnan rakentaminen. Tottakai rikolliset rettelöivät ja pitävät melua oikeuksistaan, mutta toisaalta oikeuksiin sisältyy aina vastuu lain noudattamisesta. Jos vastuu puuttuu, saa syyttää itseään. Tässä on muuten hyvä asia ajateltavaksi: kun seuraavan kerran luet poliisia parjaavia nettijuttuja niin kysy häneltä ensin, mitä rötöksiä kirjoittajan kontolta mahtaakaan löytyä.

Vielä varoituksen sana: jos haluat säilyttää vapautesi ja kunniasi niin pysy lain kaidalla polulla. Silloin on turha mussuttaa kun istut raudoissa maijan penkillä.

3 kommenttia:

tapio kirjoitti...

"Sitäpaitsi lehdistön vihjepalkkiot voi olla merkittävä tulonlähde palkkakuopassa rypeville poliiseille. Poliisit kun eivät nauti vaalirahoitusta."

Olenkin epäillyt, että tämä om poliisien oma ja esimiesten hiljaa hyväksymä näkemys. Poliisillahan on virkansa mukanaan tuomia sivutuloa monessa muussakin maassa, ihan tässä lähialueellakin. Voinet kertoa, suorittavatko lehdet maksamistaan palkkioista ennakonpidätykset ja eläkevakuutusmaksut?

Karri Luoma kirjoitti...

Laki edellyttää maksujen maksamista, joten eiköhän ne tule asianmukaisesti maksettua.

tapio kirjoitti...

Lakeja itse noudattava ja korruptoitumaton poliisi on demokraattisen oikeusvaltion perusasia. Suomessa asiat ovat pääasiassa hyvin ja on poliitikkojen ja median asia valvoa että ovat niin jatkossakin. Tässä asiassa kaupallinen media on kuitenkin 'pukkina kaaliman vartijana', joten on hyvä että huolestuneet kansalaiset saavat näkemyksensä esille internetin kautta. Omasta puolestani netin valvonta saisi varsinaisen rikollisuuden osalta olla paljon tiukempaakin, mutta viranomaisten toiminnan arvostelu on sallittava jatkossakin.