Turhanpäiväisiä valituksia tehtailevat ammatti valittajat tukkivat käräjäoikeudet ja estävät oikeuden toteutumista. Valittamisen sallimisessa ja valittajien hyysäämisessä ollaan menty liian pitkällä. Mietitäänpä asiaa vähän tarkemmin käytännön kannalta.
Poliisi tietää parhaiten, mitä rötöksiä asiakkaalta löytyy. Tuomioistuin toimii poliisin ammattitaidon varassa eikä juuri muuta rangaistusvaatimuksia syyttäjän ehdotuksista. Valitukset etenevät käräjäoikeuksista hovioikeuksiin usein edelleen muuttumattomina, mutta kuluttavat oikeuden resursseja hidastaen muiden juttujen käsittelyä.
Ratkaisu yhtälöön on lisätä poliisin valtaa määrätä rangaistuksia ja estää turhat valitukset. Poliisi voisi aivan hyvin määrätä itsenäisesti alle vuoden vankeusrangaistukset. Valitukseen tulee tarve lähinnä silloin jos poliisi on rikkonut lakia tai syyllinen lavastettu. Tässä tapauksessa valittaja voisi ihan hyvin tehdä rikosilmoituksen asiasta ja saada asian tätä kautta poliisin käsiteltäväksi.
Kun oikeuksien jutturuuhkat hellittäisivät, törkeämmät jutut saataisiin nopeammin käsiteltyä eikä syytöksiä ihmisoikeusloukkauksistakaan voisi nostaa oikeusjuttuja liian pitkiksi venyneistä käsittelyajoista.
Sain idean kun lueskelin erään nettiaktivistin epätoivoisia yrityksiä valittaa poliisista. Hän oli laittanut nettisivulleen listan lapsipornosivuja vaikka tiesi tekevänsä laittomuuksia. Onneksi valituslupaa ei tullut.
2 kommenttia:
Sellaista paikkaa, jossa "[p]oliisi tietää parhaiten, mitä rötöksiä asiakkaalta löytyy" kutsutaan poliisivaltioksi.
Jos suurin osa esitutkinnoista johtaa syytteeseen ja suurin osa syytteistä tuomioon, annetaan todellinen tuomiovalta poliisille. Näin ei missään tapauksessa tule olla. Nykyisistä ja historiasta löytyvistä totalitaarisista valtioista on riittävästi esimerkkejä tästä.
Siinä on turha yrittää peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta.
Poliisi vastaa yhteiskunnan turvallisuudesta ja se ei onnistu ilman asianmukaisia valtaoikeuksia. Mistään totalitaarisuudesta ei ole kysymys. Lainkuuliaisilla kansalaisilla ei ole mitään pelättävää. Suomessa rikokset tutkitaan puolueettomasti ja asiantuntevasti, myös aktivistien tekemät.
Lähetä kommentti