Internetistä löytyy lukuisia eri tapoja piilottaa oma IP-osoite, identiteetti ja salata tietoja. Kannattaa kuitenkin harkita, koska niitä käyttää. Harmaalla vyöhykkeellä liikuttaessa salailu voi kääntyä itseä vastaan ja antaa poliisille syyn epäillä rikosta. Epäilyttävästi käyttäytyminen ei jää internetissäkään huomaamatta.
Lähtökohtaisesti voisi ajatella, että jos on puhtaat jauhot pussissa, ei salauksia tarvita. Keskusteluissa voi esiintyä omalla nimellä eikä oman verkko-osoitteen paljastaminen pelota. On selvää, että sellaisia tietoja ei tarvitse salata, jotka kestävät päivänvalon.
Kuulusteluissa epäillyn vaikeneminen on merkki syyllisyydestä. Yhteistyökyvyttömyys viestii kiinni jäämisen pelkoa ja sitä, että pelkää puhuvansa ohi suunsa. Samalla tavalla tutkittaessa epäiltyjen tietokoneita huomio kiinnittyy käyttöjärjestelmän automaattisiin lokeihin, joista käyttäjä ei ole välttämättä tietoinen, salattujen tiedostojen avaamiseen ja poistettujen tiedostojen palauttamiseen.
Netissä liikkuessa ei tietenkään kannata antaa mitään omia tietoja satunnaisiin palveluihin, mutta esimerkiksi tunnettujen lehtien verkkokeskusteluihin on hyvä osallistua reilusti omalla nimellä ja ilman välimuistipalvelimia. Sama pätee videoita ja muita tiedostoja ladatessa.
Kannattaa muistaa, että keinot henkilöllisyyden ja IP-osoitteen saamiseen löytyvät aina tarvittaessa. Sen vuoksi ei kannata tuudittautua nimettömyyden tai salauksien suojiin. Jos ei muuten, niin jostain löytyy aina lainkuuliainen todistaja tai ilmiantaja.
2 kommenttia:
Lyhyestä virsi kaunis:
Yksi todella suuri syy salata kaikki nettiliikenteensä nykypäivänä on se, että Ruotsin valtiontaholta FRA-salakuuntelulain myötä voidaan seurata aivan joka asiaa jota teet, eikä se ole useimmista kovin mieluisaa. Pelkkä nettikäyttäytyminen (jopa ns. ei sosiaalinen) paljastaa helposti ihmisen yksityisimmätkin salat, uskonnollisuuden, poliittisen suuntaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen jne jne jne. 5 euroa kuukaudessa maksavat anonymisointipalvelut salaavat kotiliikenteen ja tekevät tuon vakoilun huomattavasti vaikeammaksi.
Eikös tätäkin blogia tehdä todennäköisesti nimimerkin takana, vaikka työnantajalla ei varmastikaan mitään sen pitämistä vastaan olekaan. Eli "En edusta työnantajaani, en toimi virkavelvollisuuden alaisena enkä välttämättä ole edes oikeasti olemassa[sic]."
Ei kai kukaan halua elää netissä kuten BB talossa, jossa jokainen kommentti tallennetaan hamaan harmageddoniin asti ja ne kaikki voi milloin tahansa löytää Google haulla.
Lähetä kommentti