maanantai 24. elokuuta 2009

Poliisiylijohtaja elvyttää korttelipoliisiperinnettä

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on ehdottanut, että kouluille osoitettaisiin nimetyt koulupoliisit. Se madaltaisi rimaa ottaa yhteyttä ja pyytää apua kriisitilanteissa. Koulupoliisit toimisivat kouluissa samoin kuin entisajan korttelipoliisit ja nykyajan lähipoliisit. Koulupoliisi voisi opastaa koululaisia myös turvalliseen netinkäyttöön.

Monacoa pidetään maailman turvallisempana maana. Kävimme siellä Katrin ja tyttöjen kanssa joitakin vuosia sitten. Oli hämmästyttävää havaita iltakävelyllä passipoliisi joka kadunkulmassa. Poliisin jatkuva läsnäolo kaikkialla lienee keskeisin syy maan huippukorkeaan turvallisuuteen. Monacossa ei tapahdu kouluampumisia eikä kansalaisten tarvitse pelätä.

Poliisin niukat resurssit ovat ajaneet virkavaltaa etäämmälle asiakkaistaan. Mielestäni koulupoliisi olisi varsin tervetullut askel taaksepäin. Näkyvän auktoriteetin puuttuminen on edesauttanut ongelmien kärjistymistä, koulukiusaamista ja johtanut kouluampumisiin. Poliisin valmiuksia toimia koululaisten kanssa tulisi myös parantaa osana poliisikoulutusta.

Idea olisi vietävissä myös yrityksiin. Suuremmille työpaikoille voitaisiin nimetä työpaikkapoliisit, jotka auttaisivat mm. Lex Nokian toimeenpanemisessa. Organisaatiokohtaisten, nimettyjen lähipoliisien etuna olisi parantuneen turvallisuuden lisäksi parempi työllisyys. Vaikka poliisi on viime aikoina saanut uusia virkoja, on työttömyyskortistoissa silti edelleen työttömiä poliiseja, jotka olisi saatava koulutustaan vastaavaan työhön.

Muistan itse elävästi, kuinka lähipoliisi kävi puhumassa tarhassa ollessani liikenneturvallisuudesta. Olin vielä alle kouluikäinen, mutta vierailu teki meikäläiseen lähtemättömän vaikutuksen.

Ei kommentteja: