perjantai 28. elokuuta 2009

Piraateilta määräajaksi piuhat poikki

Englannin ja Ranskan malli laittoman verkkolatauksen suitsimiseksi voisi toimia Suomessakin. Jos piratismista kiinni jääneen nettiliittymä suljettaisiin esimerkiksi vuodeksi, ei olisi kiusausta jatkaa laittomuuksia. Esto saattaa olla ainoa toimiva keinoa vähentää näitä laittomuuksia.

Järjestelmä voisi toimia niin, että operaattori velvoitetaan seuraamaan asiakkaidensa verkkoliikennettä ja raportoimaan poliisille havaitsemansa lataamiset. Poliisi voisi lähettää lainrikkojalle varoituksen ja erityisen törkeissä tapauksissa aloittaa esitutkinnan ja käydä takavarikoimassa tietokoneen.

Toisesta varoituksesta tai esitutkinnasta verkkoyhteys katkaistaisiin. Järjestelmän toimivuus edellyttäisi rekisteriä pannassa olevista piraateista, koska muuten he voisivat hankkia liittymän toiselta operaattorilta. Operaattorit olisi velvoitettava hankkimaan poliisilta etukäteen asiakkaasta esteettömyystodistus ennen nettiliittymän myyntiä.

Britannian hallitus arvioi lain toimivan ja että katkaisu tulee hoidettavaksi oikeusistuimissa. Kuitenkin varoitusten ja uhan uskotaan vähentävän nettipiratismia peräti 70 prosentilla. Uhmakkaita piraatteja jäisi jäljelle enää kourallinen.

Tänä vuonna myös Ranska sääti lain, jonka avulla piraattien piuhat saadaan poikki. Oikeuden päätöstä ei tarvita, mikä auttaa estämään ruuhkia käräjäoikeuksissa. Laki on tulossa voimaan ja Ranskassa valmistellaan siitä jo uutta versiota.

Katkon aikana tärkeät nettijutut voisi hoitaa kirjastoissa, joissa laiton lataaminen on estetty.

3 kommenttia:

zache kirjoitti...

Pieni korjaus. Ranskassa korkein oikeus päätti, että toukokuussa voimaan tullut laki oli perustuslainvastainen ja että ainoastaan tuomioistuimet voivat antaa luvan nettipiuhojen katkaisemiseen.

Perustelunaan että: "internet on keskeinen osa sananvapautta ja tärkeä kuluttamisen työväline. Sen vuoksi vain oikeusistuimella on mahdollisuus kieltää sen käyttö.", lähde

Näin teknisteoreettisena kysymyksenä niin miten luulet operaattorien pystyvän havaitsemaan (salatusta) liikenteestä mikä bitti on laillista ja mikä laitonta?

Karri Luoma kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta. Jo nykyisellään operaattorit pysyvät kuristamaan laataajien liikennettä. Uskoisin saman tekniikan auttavan myös tunnistukseen. Lisäksi poliisi voisi laittaa jakoon laitonta materiaalia ja seurata, ketkä lataavat sitä. Tai takavarikoita piraattilinkkejä välittävän palvelimen ja korvata sen ansalla.

zamx- kirjoitti...

Taitaa poliisilla olla parempaakin tekemistä...