keskiviikko 26. elokuuta 2009

Poliisi tutkii ja tiedottaa aktiivisesti

Helsingin Sanomissa eilen ollut uutinen Helsingin sosiaaliviraston johtajan kalustehankintojen tutkimuksista on oiva osoitus poliisin oma-aloitteisuudesta. Talousrikosyksikön päällikkö ei pidä mediaa pimennossa, vaan tiedottaa avoimesti tutkinnan etenemisestä.

Johtaja Paavo Voutilaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta kalustehankintojen yhteydessä, jotka tehtiin todennäköisin syin tahallisesti vastoin julkisten hankintojen lakia. Poliisipäällikön mukaan esitutkinta valmistuu viikossa ja sen jälkeen juttu siirtyy syyttäjälle harkintaan.

Merkittävää jutussa on se, että poliisi otti tapauksen tutkintaansa kaupungin sisäisen tarkastuksen raportin valmistuttua elokuun puolivälissä. Raportin mukaan Voutilainen rikkoi kaupungin ohjesääntöä kalusteostoksissaan. Asia tuli poliisin tietoon yksityisen kansalaisen ilmoituksesta, mutta tapaus tutkittiin sisäisen tarkastuksen muistion pohjalta.

Lehden mukaan Paavo Voutilainen ei yllättäen halunnutkaan maanantai-iltana kommentoida asiaa ja selitteli, että hänellä on tapaaminen poliisin kanssa vasta tiistaina, jolloin hän kuulisi vasta itsekin mistä on kyse. On myös kummallista, ettei kaupunginhallitukselta löytynyt mielenkiintoa tutkia mahdollisia aiempia rötöksiä.

Työhuoneen huonekalusteista noussut kohu johtuu yli 70 000 euron arvoisten huonekalujen tilaamisesta ilman kilpailutusta. Julkisten hankintojen laki vaatii kilpailuttamaan yli 15 000 euron hankinnat. Kaupunginhallitus jätti antamatta Voutilaiselle huomautusta, mutta kehotti hallintokuntia noudattamaan jatkossa ohjeita.

Tiedottaminen poliisin tutkintojen etenemisestä auttaa luomaan poliisista entistä avoimempaa ja aktiivisempaa mielikuvaa. Kiitokset Helsingin Sanomille asiantuntevasta journalismista. Julkisuus auttaa poliisia perustelemaan uusia määrärahoja, joilla edistetään maamme sisäistä turvallisuutta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eihän poliisi saisi vuotaa tietoja keskeneräisistä esitutkinnoista. Eikös tuo ole täysin laitonta?

Karri Luoma kirjoitti...

Kyllä poliisia koskee ihan sama sananvapaus kuin kaikkia muitakin kansalaisia.