keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Ranska rankaisee lataamisesta kovalla kädellä

Ranskassa on juuri hyväksytty uusi laki, jolla laittomilta lataajilta saadaan katkottua nettiyhteyden ja heille voidaan määrätä jopa satojen tuhansien eurojen rapsut ja kolme vuotta vankeutta. Perustettava uusi hallinnollinen virasto, Hadopi, lähestyy asianomaista ensin varoituksilla. Niitä arvellaan lähetettävän 50 000 vuodessa.

Aktivistit ovat hyökänneet lakia vastaan. Heidän mielestään menettelyä voidaan soveltaa vain kiistattomissa tapauksissa. Laittomien lataajien tunnistaminen IP-osoitteen avulla on Ranskassa epäluotettavaa. Menettely vähentää puolustuksen oikeuksia, sillä tuomari antaa yksipuolisen tuomion asiakirjojen perusteella eikä päätöstä tarvitse perustella.

Uusi laki hyväksyttiin parlamentissa kuitenkin selvällä äänten enemmistöllä 258–131. Heinäkuussa hylättiin aiempi lakialoite, joka olisi sallinut internetyhteyksien automaattisen katkaisun. Alun perin tarkoituksena oli helpottaa byrokratiaa ja saada virastolle oikeudet nettiyhteyden katkaisuun, mutta aktivistit onnistuivat lopulta sälyttämään vastuun päätöksestä tuomioistuimille.

Marraskuussa perustettava Hadopi vastaa varoitusten lähettämisestä ja aloittaa toimintansa vuoden 2010 alussa. Lataajille lähetetään ensin sähköpostitse varoitus, sitten kirje. Tämän jälkeen yhteys voidaan katkaista enimmillään vuodeksi. Laittomasta latauksesta voi Ranskassa saada oikeudelta vahingonkorvauksien lisäksi jopa 300 000 euron sakot ja kolmen vuoden vankeustuomion.

Olisiko tässä ratkaisu myös Suomessa rehottavaan piratismiin? Kolmen vuoden linnareissu ja satojen tuhansien sakot auttaisivat varmasti meilläkin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Säädetään sitten vaikka suoraan kuolemanrangasitus. Sekin varmaan vähentäisi lataamista.

Karri Luoma kirjoitti...

Kuolemanrangaistus on turhan peruuttamaton. Mitä jos myöhemmin selviäisikin, että väärä mies tuli tuomituksi?

Anonyymi kirjoitti...

Oletko ihan tosissasi kun sanot että haluat vertaisverkkolataajalle 300000 euron sakot ja 3 vuotta vankeutta?

Mietihän nyt vähän. Kysymys on kuitenkin rikkeestä, EI rikoksesta.

Mitä luulet että tapahtuu, jos jokainen suomen 800000:sta laittoman tavaran lataajasta saa 300000 euron sakot ja 3 vuotta vankeutta? Tai edes yksi 16 vuotias, joka on ladannut vaikka 10 levyä ja pari softaa? Vankilat on hyvin nopeasti täynnä, ja siinä on ihmisen koko elämä pilalla. Ei kerrassaan mitään järkeä. Ajattele, jooko?