Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ottaa tämänpäiväisessä blogissaan kantaa lähdesuojan heikentämisestä silloin, kun on kyseessä rikosasia. Lähdesuoja voisi toimia nykyisellään normaaleissa tilanteissa, mutta rikostutkintojen osalta poliisilla tulisi olla nykyistä laajemmat valtuudet, mielestäni myös yksilönvapauksien osalta.
Poliisiylijohtaja kirjoittaa: "Kyse on siis siitä, että jos joku – vaikkapa virkamies - syyllistyy rikokseen, sen tutkintaa ei voida vesittää lähdesuojan varjolla. Ei kai tämä ole liikaa vaadittu, vai haluaisitko sinä suojella rikollista? Mihin muuhun rikokseen voisi myös syyllistyä tietäen, että ei varmasti jää kiinni? Ainakaan minä en kannata tämänkaltaista ajattelutapaa."
Lain ja poliisin tulee suojella kunniallisia kansalaisia rikollisilta, ei rikollisia. Tämä periaate tuntuu ajoittain unohtuvan. Sen vuoksi edellä esitettyä mallia voisi tarkastella myös laajemmin eli siitä näkökulmasta, kuinka poistetaan laista sellaiset porsaanreiät, jotka suojelevat rikollisia ja haittaavat poliisin työtä.
Jos poliisilla on perusteltua syytä olettaa jonkun syyllistyneen rikokseen, tutkinnassa voisi olla automaattisesti oikeus kumota lähdesuoja ja rikkoa yksilönvapauksia. Tämä nopeuttaisi rikosten tutkintaa ja parantaisi tuloksia. Aikaa ja työpanoksia ei haaskaantuisi oikeuskäsittelyjen odottelemiseen.
Väkivaltarikoksissa erityisesti rikoksenuusijat menettävät usein muistinsa kuulusteluissa. Tutkintaa helpottaisi, jos heidät voitaisiin ottaa suoraan säilytykseen siksi ajaksi, että muisti palailee ja tutkinta saadaan päätökseen. Myös vähäisemmistä rikoksista, silloin kun on perusteltua syytä epäillä rikosta, oletusarvoinen tutkintavankeus nopeuttaisi varmasti käsittelyä.
Poliisiylijohtaja viittaa blogissaan myös Inkisen tapaukseen, jota on kohtuuttomasti revitelty julkisuudessa ja internetin keskustelupalstoilla. Hän toteaa, ettei poliisin tutkimuksissa ole juuri saatu näyttöä siitä, että poliisi olisi vuotanut salaisia tietoja julkisuuteen. Hän vahvistaa, että poliisi ei vuoda tietoja. Syyttäjä vahvisti poliisin syyttömyyden. Sama koskee kaikkia muitakin vastaavia tapauksia, joita on tutkittu poliisin ja muiden toimesta.
Maailma on muuttunut kahden vuoden aikana ja elämme nykyään terroristien varjostamassa maailmassa. Meillä ei yksinkertaisesti enää ole varaa lepsuiluun rikollisten suhteen. Kuten poliisiylijohtaja kirjoittaa, poliisi noudattaa niitä lakeja ja säännöksiä, joita demokraattisesti valittu eduskunta on järkeväksi katsonut säätää. Tässä asiassa olisi lainsäädännössä kehittämisen paikka.
3 kommenttia:
poliisi ei vuoda tietoja. ... Sama koskee kaikkia muitakin vastaavia tapauksia, joita on tutkittu poliisin ja muiden toimesta.
Sinulla lipsuu faktojen kanssa. Blogauksessasi mainittavaa lakimuutostahan nimenomaan perustellaan tapaus Rusilla jossa rapsahti esitutkinnan tietovuodosta valtiolle tuomiokin.
Puhuin jutussani poliisista. Viittaamassasi tapauksessa kerrot, että tuomio olisi tullut valtiolle eikä poliisille.
hi, new to the site, thanks.
Lähetä kommentti