lauantai 1. elokuuta 2009

Suomesta puuttuu todistajien suojeluohjelma

Tappouhkauksen saaneella ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin lähettää perhe evakkoon ja toivoa parasta. Työnantajalta on turha odottaa apua tai ymmärrystä, eikä virkavaltakaan pysty auttamaan. Uhkailtu todistaja tai virkamies jää yksin.

Mikko Paateroa edeltänyt poliisiylijohtaja Markku Salminen joutui uhkailun kohteeksi. Hänen oli turvallisuussyistä pakko käyttää virka-autoa myös yksityisajoihin. Sisäasianministeriö antoi asian valtakunnansyyttäjän viraston tutkittavaksi ja lopputuloksena Salminen savustettiin ulos poliisista. Päätös linjasi nihkeän suhtautumisen poliisien (ja todistajien) suojeluun.

Tappouhkauksiin ei saisi suhtautua kevyesti etenkään silloin, kun ne tulevat uusintarikollisten suusta. Kun murhamiehellä ei ole mitään menetettävää, ei uhkauksiakaan tehdä turhan päiten, vaan ne toteutetaan kylmäverisesti heti tilaisuuden tullen.

Omakohtaisesti voin kertoa, että evakko rasittaa perhesopua jopa enemmän kuin väkivallan pelko. Lapsille kaveripiirin vaihdos ja vaimolle toisten nurkissa eläminen ovat kova pala. Ne saattavat avioliiton koetukselle.

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Oli häpeällistä miten Salminen ajettiin itsemurhaan.