torstai 30. heinäkuuta 2009

Identiteettivarkaat on saatava kuriin

Olen sisäministeri Anne Holmlundin kanssa samaa mieltä identiteettivarkauksien kriminalisoinnista. Varkaus on hyvin henkilökohtainen ja varmasti omiaan aiheuttamaan uhrille runsaasti kärsimystä. Ehkä perusoikeuksissa pitäisi taata myös identiteetin koskemattomuus.

Kriminalisointi voisi toimia samalla periaatteella kuin kunnianloukkaukset, mutta rangaistukset saisivat huomattavasti kovempia, mielellään ehdottomia vankeustuomioita.


9 §
Kunnianloukkaus

Joka

1) esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, taikka

2) muuten kuin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla halventaa toista,

on tuomittava kunnianloukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Edellä 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Kunnianloukkauksesta tuomitaan myös se, joka esittää kuolleesta henkilöstä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan kärsimystä ihmiselle, jolle vainaja oli erityisen läheinen.


Identiteettivarkauden tunnusmerkistö täyttyisi, jos loukatulle aiheutuu vahinkoa tai hän tuntee kärsimystä. Törkeässä tapauksessa vaadittaisiin suurta tai pitkäaikaista kärsimystä, tai tuntuvaa vahinkoa. Myös netin käyttäminen identiteetin varastamaan pitäisi olla raskauttavaa, se vähentäisi nettirikollisuutta.

Tällä hetkellä meille ei ole tietoa identiteettivarkauksien yleisyydestä, sillä nykyisellään identiteetin saa varastaa ja käyttää sitä haluamallaan tavalla. Jos identiteettivarkauksiin ei puututa lainsäädännöllä, niiden voidaan odottaa yleistyvän entisestään. Identiteettivarkaudet auttavat rikollisia peittämään jälkiään ja harhauttamaan virkavaltaa.

Varastettu identiteetti voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Jos esimerkiksi joku käyttää sinun nimeäsi ja pankkitiliäsi lapsipornon myyntiin ja toimittaa tilaukset sinun sähköpostisi kautta, voi olla jälkeenpäin hyvin hankala todistaa, että kyseessä oli joku muu kuin sinä. Lisäksi poliisi ei tutki identiteettivarkauden mahdollisuutta, koska se ei ole rikos.

Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet netin yhteisöpalvelujen, kuten Facebookin, suosion myötä. Palvelusta ongittavien henkilötietojen avulla voi avata pankkitilin ja huijata nettikaupassa. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun identiteettisi varastettaisiin?

Voit suojautua identiteettivarkaudelta huolehtimalla siitä, ettei sinusta ole netissä luottamuksellista tietoa. Älä anna kenellekään kotiosoitetta, puhelinnumeroa, pankkitilinumeroa, verkkopankkitunnuksia, syntymäaikaa- ja paikkaa, sosiaaliturvatunnusta, kuvaa, allekirjoitusta äläkä mitään muutakaan henkilökohtaista tietoa, joka voisi hyödyttää rikollisia. Tämä koskee aivan kaikkia verkkopalveluja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi länsimaista oikeusvaltiota kannattavat kauheat rikollispiraattihipit ovat kehittäneet tehokkaita työkaluja identiteettivarkauksien torjuntaan.

http://www.gnupg.org/

Kuitenkaan esimerkiksi Suomen viranomaiset eivät viitsi käyttää sitä.

Karri Luoma kirjoitti...

Kiitos kommentista ja linkistä. Kyllä näitä identiteettivarkauksien estoon liittyviä työkaluja selvitetään jatkuvasti.